De naam van ons dorp
De oudst bekende naam van ons dorp is Rode. Hij komt voor in ‘het Leven van St. Oda’, dat rond 1170 werd geschreven door kanunnik Godefridus. Naast Rode kwamen op het einde van 12e en in het begin van de 13e eeuw ook vormen voor als Rothe, Rothen of Rothem. Hierin zijn nog duidelijk de woorden ‘rode’, ontginning en ‘heem’, nederzetting, te herkennen: Rode-heem, de nederzetting op de rode.
Klik hier voor het vervolg: Denaamvanonsdorp

foto: A. v. Esch
Rode, het middeleeuwse dorp
Het dorp Rode is ontstaan op een betrekkelijk smalle zandrug temidden van laaggelegen beemden, aan drie zijden omsloten door een wijde lus van de Dommel, verder lezen: Rode_hetmiddeleeuwsedorp.pdf
Een ongelukkige liefde
Oude gegevens over Rode komen soms op de meest onverwachte plaatsen tevoorschijn. Het nu volgende verhaal werd in de 12e eeuw opgetekend door een monnik van de abdij van Egmond in Noord-Holland.
Dit verhaal gaat eigenlijk over…Een_ongelukkige_liefde
Geraadpleegde bronnen:
Sint-Oedenrode – Zwerftocht door een boeiend verleden – door W. Heesters
Brock, deel I, p. 16-19)
Wikipedia: Lijst van Rooms-Duitse koningen en keizers, de heersers van het Heilige Roomse Rijk (962-1806)
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Ontmoeting bij een geschiedenis[je]
Een van de 14 ‘geschiedenissen’ van Geert Mul in de traptoren van de Knoptoren, verbeeldt het verhaal van het briefje dat bij de laatste restauratie in 2003-2004 werd gevonden door medewerkers van restauratie-bedrijf Nico de Bont. Zij ontdekten dat de uitvoerder bij de restauratie in 1926, ook Nico de Bont geheten, dit destijds in de toren had verstopt. Het briefje was een opgevouwen sigarettenpakje van het merk ‘Chief Whip’, waarop Nico de naam van zijn verloofde, zijn eigen naam en de datum ‘juli 1926’ had geschreven. Tony van Geffen en Harry van Kuijk, die bij de restauratie in 2003-2004 als vrijwilligers de gehele Knoptoren hebben opgemeten, publiceerden over deze vondst in 2008 een artikel in Heemschild SporenindeKnoptoren. Dit artikel inspireerde Geert Mul tot de kleine ‘geschiedenis’. Het toeval wil nu dat Anne van Kuijk, een dochter van Harry, via haar werk bevriend raakte met Ellen de Bonth uit Oosterhout. Zij bleek – alhoewel de spelling van haar achternaam anders deed vermoeden – een familielid te zijn van de schrijver van het gevonden briefje in de Knoptoren. Nico de Bont was de broer van haar opa. De familie De Bont heeft het briefje sinds de vondst in 2004 in bezit en het verhaal is binnen de familie bekend. Anne nodigde Ellen uit om de geschiedenis, dat hen op zo’n verrassende wijze verbindt, op 29 december jl. te komen bekijken. En zo kreeg het mooie verhaal er een nieuw hoofdstukje bij.
w.g. Gerdien van den Brand
=*=*=*=*=*=*=*=
Ooggetuigen van de bevrijding
Antoon Buiting schreef in zijn inleiding: In het jaar van 75 jaar herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, kunt u van nabij meemaken hoe inwoners van Rooi de oorlogsgebeurtenissen beleefden. De focus ligt bewust op de periode september en oktober 1944:
Verder lezen…Ooggetuigenbevrijding_deel I Verder lezen…Ooggetuigenbevrijding_deel 2
Bronnen:
* Ooggetuigen van de bevrijding, deel 1 – Zo begon het
* Ooggetuigen van de bevrijding, deel 2 – Tweede Wereldoorlog
Samenstelling: Antoon Buiting
Uitgave: heemkundige kring ‘De Oude Vrijheid’
Publicatie [op onze website] met toestemming van Antoon Buiting
-*-*-*-*-*-*-*-*-

foto met plattegrond: Ad van Esch