Krooiniek

Speciale uitgave werkgroep Geschiedenis van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid over

D’n Diamant: Een geschiedenis én een thriller tegelijk

Regelmatig worden door werkgroepleden interessante onderwerpen onder de loep genomen en tot een uitgebreidere publicatie verwerkt. Zo’n verhaal past qua omvang niet in het verenigingsblad Heemschild maar wordt in een speciale editie als boekje uitgebracht. Recent kwam de eerste editie van KRooiNIEK uit.  Het rijk geïllustreerde 80 pagina’s tellende boekje kost € 10,–.

Korte informatie over de inhoud:

Op 26 januari 1980 stormen drie gemaskerde en tot de tanden bewapende mannen de diamantslijperij binnen. Een brutale roofoverval volgde waarbij voor tonnen aan sieraden buitgemaakt werd. Bij een schietpartij tussen de boeven en de politie raakte zowel een Rooise politieagent als een van de overvallers zwaargewond. De criminelen gingen er vandoor, achtervolgd door politie, militairen en zelfs een helikopter. Hun ontsnappingspoging, waarbij heel Oostelijk Brabant en Noord-Limburg werd doorkruist, ging gepaard met bedreigingen, diefstal van auto’s en schietpartijen. Zelfs het TV-journaal besteedde er aandacht aan.

Maar hoe kwam die diamantslijperij, min of meer verborgen in – bijna letterlijk – ‘De Briljant’ achter de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode terecht?

Diamanten associeer je immers niet met Rooi maar met Amsterdam en Antwerpen. Toch was er in ons dorp na de Tweede Wereldoorlog een tijd lang een bloeiende diamantindustrie. De paters Damianen, Amsterdamse diamantslijpers en Nederlandse communisten speelden hierbij een belangrijke rol. Rooi en haar diamantslijperij werden daarbij zelfs ongewild onderdeel van de Koude Oorlog.

Uiteraard wordt speciale aandacht besteed aan de stichter van de diamantslijperij. Zijn naam verraadt z’n beroep al, Herman Slijper; een aan de Holocaust ontsnapte joodse Amsterdammer.  Zijn dochter Marianne trouwt met Binnert; een bijzonder creatieve geest. Zij drukken een zwaar stempel op het wel en wee van `D’n Diamant` en staan uiteindelijk ook aan de wieg van de bijzondere woningen die nu op de plaats van het vroegere bedrijf zijn gebouwd.

Deze speciale uitgave kunt u verkrijgen door  € 10,– over te maken op de rekening van de De Oude Vrijheid, NL07RABO 01382 88755 o.v.v. KRooiNIEK. Indien U even telefonisch 0413-475288 of via de mail aan de penningmeester Johan van Bakel uw naam en adres doorgeeft wordt het thuisbezorgd. Indien u buiten Sint-Oedenrode woont, neem dan zeker even contact op met Johan, want mogelijk komen er dan verzendkosten bij.

Reis en leven van pater Damiaan Harrie van Dijk in boekvorm

 Nummer 2 van de KRooiNIEK is een publicatie van onze Werkgroep Geschiedenis. Het boek  is nu beschikbaar. Het boekwerk is met een relaas van vermeldenswaardige zaken in Rooi, zo staat op de voorpagina te lezen. Met als subtitel: Van net bevrijd Rooi naar loerende krokodillen.
Antoon Buiting, die lid is van onze Werkgroep Geschiedenis  vertelt het verhaal van Harrie van Dijk. Harrie was een Rooise jongen, die opgroeide in de besloten omgeving van zijn ouderlijk huis in het buitengebied van Sint-Oedenrode. Kort voor de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 werd Harrie van Dijk tot priester gewijd. Toen in 1947 vervoer naar verre oorden weer mogelijk was vertrok hij als pater Damiaan Harrie van Dijk met de boot naar Indië. Tijdens zijn reis aan boord van het vlaggenschip Ms. Oranje, schreef de Rooise pater zijn eerste belevenissen op in een dagboek.
Damiaancollege
Dit oorspronkelijke verhaal kwam samen met andere gebeurtenissen en foto’s uit die periode in handen van de familie Aben terecht, die deze informatie deelde met de Werkgroep Geschiedenis van De Oude Vrijheid. Dit was voor Antoon Buiting het startsein om over pater Damiaan Harrie van Dijk een uitgebreid verhaal te schrijven. Naast dit integrale relaas voegde Antoon informatie toe over de rol van de paters en het Damiaancollege in Sint-Oedenrode.
Boekwerk bestellen
De bijzondere uitgave, rijk geïllustreerd met foto’s telt 84 pagina’s en is verkrijgbaar door 10 Euro over te maken op de rekening van De Oude Vrijheid, NL07RABO 01382 88755 met vermelding ‘KRooiNIEK aflevering 2’. Je kunt het boekwerk ook bestellen bij penningmeester Johan van Bakel. Stuur hiervoor een email naar: . Voor bestellingen buiten Sint-Oedenrode worden verzendkosten in rekening gebracht.