Een bijzondere gift voor het Mutsenmuseum
In juni 2018 werd aan het Mutsenmuseum een bijzondere poffer geschonken. Het was een poffer van omstreeks 1890 en eigendom van de familie Merkelbach uit Lieshout. Via een aangetrouwde achterkleindochter kwam het museum in het bezit van deze poffer.
De familie Merkelbach is oorspronkelijk van de Bergeijkse tak. De pastoor aldaar presteerde het om van één gezin op vier verschillende manieren de naam Merkelbach te registreren. De familie Merkelbach kwam uiteindelijk in Lieshout terecht. In 1868 trouwde dit echtpaar (zie foto) en bereikte al snel een grote welstand. De man was smid van beroep.
Op de trouwfoto is te zien dat de eerste bloemen op de muts verschijnen, welke even later tot een poffer zou uitgroeien.
De vrouw draagt nog een kinstrik onder de kanten muts en prachtige sieraden. Verder draagt zij een bonte omslagdoek en een zijden schort op rijgkoord. De schorten waren vaak van weerschijnzijde en deze zou weleens paars geweest kunnen zijn. De poffer heeft kleine aangeknoopte flosjes. Er zitten veel roosjes op als bloemversiering en een netje van open structuur met rode nopjes.
In 1907 is mevrouw Merkelbach vrouw overleden, een week nà haar dochter. Zij raakten beiden besmet tijdens de toen heersende tyfusepidemie, omdat zij zieken verzorgden. Een triest einde.    

w.g. Willem van Liempt
conservator Museum voor poffers en mutsen

Naar het museum van Brabantse Mutsen en Poffers...
In 2016 heeft KBO Sint-Oedenrode enkele banken geschonken voor de binnentuin van het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers, gevestigd in het Sint-Paulusgasthuis. Daardoor is een gezellige ontmoetingsplaats ontstaan waar behalve senioren maar ook andere liefhebbers, vooral in de zomermaanden - midden in het dorp - een poosje aangenaam kunnen vertoeven. Van deze plaats wordt al best intensief gebruik gemaakt. Tijdens de openingsuren van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, kan iedereen hier gratis binnen lopen of met de rolstoel in het museum of naar de binnentuin worden gereden. Bij festiviteiten is het museum ook op zondag geopend. De reguliere toegangsprijs is twee euro (€ 2,00); houders van de Museumkaart hebben - altijd - gratis toegang. Wellicht een mooie gelegenheid om met ons interessante museum nader kennis te maken. De museumtuin is echter ook zonder museumbezoek toegankelijk. Een leuke plek voor een gezellige ontmoeting! Wilt u het museum met haar unieke collectie mutsen, mutsversieringen, mutsenmaakstersgereedschap, poffers en nog veel meer... bezoeken? Of wilt u weten wanneer het museum is geopend? Het museum is gehuisvest in het SINT-PAULUSGASTHUIS, Kerkstraat 20, 5492 AH in Sint-Oedenrode.

Zie voor verdere informatie www.mutsenmuseum.nl  en
Zie voor onze promotiefilm www.youtube.com/watch  

contactpersonen voor het museum zijn:
mw. Gerdien van den Brand-Brekelmans
Eerschotsestraat 102
5491 AD Sint-Oedenrode
t: 0413-475 127
e: info@oudevrijheid.nl

mw. Annette Termeer-van der Wielen
Jonker de Jegerstraat 53
5491 BP Sint-Oedenrode
t: 0413-475 239
e: annette.termeer@kpnmail.nl