BHIC laat snuffelen in ‘geheime archieven’ tijdens de Openbaarheidsmaand 2020
Benieuwd welke geheimen er in de dossiers van 1944 schuilen? Vanaf januari 2020 komen archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar vrij; historici, journalisten en belangstellenden kunnen daarom nu bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in het jaar 1944 duiken. Aanleiding voor het BHIC om januari om te dopen in Openbaarheidsmaand.
Het hele persbericht lezen? Klikken op BHIC_Openbaarheidsmaand2020
.......

Komisch, druk gebarend, geestdriftig en met oog voor detail. Tussen 1998 en 2005 zond Omroep Brabant het programma De Wandeling uit. Wekelijks namen René Bastiaanse en zijn cameraman Léon Hagedoorn zo’n 400.000 kijkers mee op sleeptouw door onze provincie. De Wandeling was razend populair. Niet alleen omdat René tv-kijkers voor zichzelf innam, maar ook voor het Brabantse erfgoed. De 240 afleveringen kun je nu terugzien op een nieuwe website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC): www.dewandeling.tv.

Het lijken wel stoute jongens die op pad gaan en avonturen beleven. Het leidde regelmatig tot hilarische taferelen als René Bastiaanse met zijn slungelige lichaam over sloten sprong, door maisvelden banjerde en via nauwe wenteltrapjes kerktorens beklom, op de voet gevolgd door een hijgende Léon. 'Een wandeling is pas leuk als er avontuur in zit,' vertelt de presentator. 'Bovendien moet het aangenaam vertier zijn.' Wekelijks nam hij de kijkers mee uit wandelen op bijzondere plekken in Brabant. Met zijn kenmerkende geestdrift en humor liet hij de Brabantse natuur en cultuur de revue passeren in smeuïge anekdotes en pikante verhaaltjes over de provincie. Toen het programma in 2005 stopte, misten de trouwe kijkers het programma. Regelmatig kwam dan de vraag waar ze de serie konden terugzien. Gelukkig is daar nu voor gezorgd! Zie voor alle informatie BHIC_DeWandeling.

Om te testen wat u allemaal weet over de mooiste plekken van Brabant, hebben we een quiz samengesteld. Een pittige quiz, maar wel leuk om te doen. U vindt de quiz via deze link: https://www.bhic.nl/wandel-mee-met-rene-bastiaanse-quiz

Nog meer nieuws van het BHIC: Jan Kriek (58) nieuwe directeur Brabants Historisch Informatie Centrum. Met ingang van 16 maart 2020 zal hij René Bastiaanse opvolgen die vanaf 01 april met pensioen gaat. Het hele persbericht is te lezen via deze link: JanKriek_nieuwedirecteurBHIC