Publicaties

Op zondag 07 augustus jl. werd het boek ‘Rooms Katholieke Jonge Boerenstand Nijnsel’ tijdens het oogstdankfeest [op hoeve Strobol] gepresenteerd en was  het boek te koop voor 15 euro. Sindsdien  kunt u het boek kopen bij Piet van Erp, Weievenseweg 8 5491 RG Sint-Oedenrode, tel. 0413-209 353. Zie ook JvderAA_RKJB persbericht220729

*=*=*=*=*=*=*=

‘Tussen Markt en Schoolwiel’, over familie Van der Hagen uit Sint-Oedenrode. Het boek beschrijft de opkomst en teloorgang van vorengenoemde familie. Het staat vol bijzondere gebeurtenissen en anekdotes en zelfs intriges.
De schrijvers Martien van Gastel en Jan van Zutphen zijn diep de geschiedenis ingedoken en hebben daarbij o.a. gebruik gemaakt van documenten, die door fotograaf en vormgever Leo van Lieshout, van de brandstapel zijn gered. 

Boek ‘Rondom Sint-OedenRode’, Macht, religie en cultuur in de Meierij, onder redactie van prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en dr. Véronique Roelvink

Heemlid Leo van Lieshout heeft een album met foto’s van Rooise boerderijen samengesteld. De foto’s in het album zijn afgedrukt van zwart/wit negatieven, gemaakt door pater Wiro Heesters ss.cc.
Dhr. Ad Heesakkers, toenmalige voorzitter van onze kring, heeft samen met pater Wiro de boerderijen bezocht.
In 2015 heeft Leo de foto’s gedigitaliseerd en bewerkt en deze zijn door hem in eigendom overgedragen aan heemkundige kring ‘De Oude Vrijheid’. Waarvoor hartelijk dank!
Nieuwsgierig geworden? Klikken op onderstaande link en 59 pagina’s met foto’s verschijnen op uw scherm.
Veel kijkplezier met de BOERDERIJENfoto’suit1980

Boek ‘Zwerftocht door een boeiend verleden’ auteur pater Wiro Heesters ss.cc.  [€ 15,00]

Boek ‘Staffanfare’ auteur/heemlid Jan van der Aa en medeauteur Piet van Alphen   [€ 10,00]

Boekwerkje: ‘Sint-Oedenrode in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch’ door Wim van Rooij [* 1931 — 2020], downloaden of klikken op: BoekwerkWvRooij2015-1

Weet u:
dat gepubliceerde exemplaren van het periodiek ‘Heemschild’, jrg. 2021, voor € 5,00 p. stuk verkrijgbaar zijn in ons heemhuis!? Oudere nummers van ‘Heemschild’ kosten € 1,00 p. stuk

De hierboven genoemde prijzen zijn – indien van toepassing – exclusief verzendkosten.
Overboekingen dienen te geschieden op bankrekeningnummer:
IBAN: NL07 RABO 0138 2887 55 ten name van ‘De Oude Vrijheid’ Sint-Oedenrode onder vermelding van het gewenste artikel…

Speciale uitgave werkgroep Geschiedenis van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid over D’n Diamant: Een geschiedenis én een thriller tegelijk. 

Regelmatig worden door werkgroepleden interessante onderwerpen onder de loep genomen en tot een uitgebreidere publicatie verwerkt. Zo’n verhaal past qua omvang niet in het verenigingsblad Heemschild maar wordt in een speciale editie als boekje uitgebracht. Recent kwam de eerste editie van KRooiNIEK uit.  Het rijk geïllustreerde 80 pagina’s tellende boekje kost € 10,–.

Korte informatie over de inhoud:

Op 26 januari 1980 stormen drie gemaskerde en tot de tanden bewapende mannen de diamantslijperij binnen. Een brutale roofoverval volgde waarbij voor tonnen aan sieraden buitgemaakt werd. Bij een schietpartij tussen de boeven en de politie raakte zowel een Rooise politieagent als een van de overvallers zwaargewond. De criminelen gingen er vandoor, achtervolgd door politie, militairen en zelfs een helikopter. Hun ontsnappingspoging, waarbij heel Oostelijk Brabant en Noord-Limburg werd doorkruist, ging gepaard met bedreigingen, diefstal van auto’s en schietpartijen. Zelfs het TV-journaal besteedde er aandacht aan.

Maar hoe kwam die diamantslijperij, min of meer verborgen in – bijna letterlijk – ‘De Briljant’ achter de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode terecht?

Diamanten associeer je immers niet met Rooi maar met Amsterdam en Antwerpen. Toch was er in ons dorp na de Tweede Wereldoorlog een tijd lang een bloeiende diamantindustrie. De paters Damianen, Amsterdamse diamantslijpers en Nederlandse communisten speelden hierbij een belangrijke rol. Rooi en haar diamantslijperij werden daarbij zelfs ongewild onderdeel van de Koude Oorlog.

Uiteraard wordt speciale aandacht besteed aan de stichter van de diamantslijperij. Zijn naam verraadt z’n beroep al, Herman Slijper; een aan de Holocaust ontsnapte joodse Amsterdammer.  Zijn dochter Marianne trouwt met Binnert; een bijzonder creatieve geest. Zij drukken een zwaar stempel op het wel en wee van `D’n Diamant` en staan uiteindelijk ook aan de wieg van de bijzondere woningen die nu op de plaats van het vroegere bedrijf zijn gebouwd.

Deze speciale uitgave kunt u verkrijgen door  € 10,– over te maken op de rekening van de De Oude Vrijheid, NL07RABO 01382 88755 o.v.v. KRooiNIEK. Indien U even telefonisch 0413-475288 of via de mail aan de penningmeester Johan van Bakel uw naam en adres doorgeeft wordt het thuisbezorgd. Indien u buiten Sint-Oedenrode woont wordt het boek niet thuisbezorgd maar per post verstuurd. Er komen dan € 4,50 portokosten bij. Maak dan dus € 14,50 over en stuur Johan uw adresgegevens of bel hem even.