Terug naar Publicaties

Mededelingenblad

Mededelingenblad21_01_digitaal

Tot nader te bepalen datum zijn alle activiteiten van onze kring  (lezingen, activiteiten in het heemhuis), vanwege de coronamaatregelen afgelast! [redactie]

Schenking van heemlid dhr. Jack Werners
Liturgische voorwerpen en -kleding
Het betreft een mooie oude kist met miniatuur liturgische voorwerpen en kinder-liturgische kleding, die o.a. werd gebruikt door kloosterzusters om toekomstige misdienaars te instrueren.
De schenking is door dhr. Werners in 1967 verkregen bij de verhuizing van de Sint-Vincentiusschool naar de Dommelrodeschool.

foto: Ria van Laarhoven

                               

De kleding is veel ouder, ongeveer 1918, afkomstig van de familie Kriellaars uit Schijndel. Hun zoon Toon huwde in 1948 met Gerarda Swinkels en via haar is de schenking bij Jack Werners terecht gekomen. De moeder van Jack [Francine Swinkels] was een zus van Gerarda.
Er zaten ook twee filmhulsjes bij met filmstrookjes van het Lumen instituut, ten behoeve van godsdienstonderwijs, waarschijnlijk met voorlichting over de missie.


Missionarissen en missiebusjes
In de afgelopen eeuw zijn vanuit Europa grote aantallen missionarissen naar alle werelddelen getrokken om het christelijk geloof uit te dragen.
Steeds meer werd daarbij ingezien dat het niet alleen ging om het geloof te verkondigen, maar de mensen in die landen ook concreet te helpen bij hun ontwikkeling. Zo kwam er een grote stroom van hulpverlening op gang vanuit de ‘rijke’  naar de ‘arme’ landen. Om de missionarissen financieel te ondersteunen werd in kerken gecollecteerd voor de missie. Op de scholen stonden missiebusjes in de klas en bij veel katholieke middenstanders stond zo’n collectebusje op de toonbank.

Mw. Martje van de Sande heeft een mooie collectie missiebusjes en wil deze graag exposeren, samen met de collectie liturgische voorwerpen en -kleding. Inmiddels heeft Martje óók nog een vitrine gevuld met een wonderlijke collectie kerststalletjes/kerstbeeldjes!

De expositie [in 2 vitrines ] is – tijdens de openingstijden – te bezichtigen in de centrale hal van zorgcentrum
Odendael 1, 5492 CT Sint-Oedenrode (tel.  0413- 474 911).

.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.

Dat het corona virus onze agenda’s behoorlijk heeft verstoord en dat nog steeds doet, zal u als heemlid ongetwijfeld ook hebben ondervonden: géén lezingen, géén andere activiteiten, géén wandelingen met de heem-natuurgroep, het heemhuis al maandenlang gesloten en dus géén kopjes koffie op maandagochtend en ga zo maar door… Maar gelukkig is er internet en kunnen we via dat medium toch blijven informeren en contact onderhouden!
Zo heeft dhr. Henri van Weert [heemlid] waarschijnlijk óók gedacht.  Hij zou voor onze kring op 17 maart jl. een lezing hebben gehouden over ‘Markante bomen in Rooi’. Helaas!

Markante boom

“Jammer dat mijn presentatie voor het heem nog steeds niet kan doorgaan. Maar dankzij een initiatief van Omroep Meierij heb ik onder dezelfde titel ‘Rooise bomen vertellen hun verhaal’ in de aflevering ‘Belicht’,  alvast een gedeelte van de informatie mee kunnen nemen. Hopelijk een voorproefje van wat ik ook nog een keer voor het heem zal vertellen.” Aldus Henri van Weert. U kunt via deze link online het verhaal van Henri  bekijken en beluisteren.  Zéér de moeite waard! (webmaster ann@

Heeft u vragen betreffende lezingen en activiteiten van bepaalde werkgroepen, bv. heem, heem-natuur, archeologie, geschiedenis, social media, redactie Heemschild, redactie en verzending Mededelingenblad of ledenadministratie?

Vragen aan de penningmeester of de webmaster?

Alle contactpersonen met hun gegevens, alsmede het contactformulier voor uw verzoek tot inzage, correctie of verwijdering van uw persoonlijke gegevens of anderszins, kunt u vinden op onze site (beveiligde verbinding). Uw verzoek per post versturen? Het postadres is Kerkdijk-Noord 4, 5491 AR Sint-Oedenrode