Terug naar Verwijzingen/links

BHIC

Tweede deel dagboek Jan de Quay nu ook openbaar

Prof. Dr .J. E. de Quay

Eind vorig jaar nam Wim van de Donk, de toenmalige commissaris van de Koning in Noord-Brabant, het eerste deel van het digitale dagboek van Jan Eduard de Quay in ontvangst in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch.
Nu staat het tweede deel van zijn dagboek ook online: www.bhic.nl/dagboekdequay
Dit behelst de belangrijke periode van 24 januari 1945 – 24 mei 1945, waarin we onder meer zien hoe De Quay probeert invloed uit te oefenen op de formatie van een nieuw te vormen kabinet.
Jan de Quay (1901-1985) was van 1946 tot 1959 commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant en aansluitend tot 1963 minister-president van het naar hem genoemde kabinet-De Quay.
Voor meer informatie, zie:  PersberichtDagboekJandeQuay2

…….

Made in Brabant: over dikke sigaren, wollige tapijten, snoepgoed en kruideniersartikelen

René Bastiaanse neemt afscheid met website over iconisch Brabants erfgoed van de jaren ‘50, ‘60 en ‘70.
Op donderdag 17 september jl. heeft directeur René via livestream officieel afscheid genomen van ‘zijn’ Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), waar hij meer dan achttien jaar de scepter zwaaide. Dit afscheid ging gepaard met de lancering van zijn nieuwste wapenfeit ‘In Brabant staat een huis’.

In Brabant staat een huis – foto BHIC

Deze website In Brabant staat een huis  schetst met gebruiksartikelen in een naoorlogse woning een beeld van bedrijven die bepalend zijn geweest voor hoe het leven in Brabant er in de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft uitgezien. Dit initiatief van Bastiaanse getuigt wederom van de inspirerende wijze waarop hij de Brabantse geschiedenis voor een groot publiek al die jaren toegankelijk heeft gemaakt.
Klik op Made_inBrabant als u het hele persbericht wilt lezen!

Bastiaanse ontving deze middag uit handen van de commissaris van de koning – Wim van de Donk – de Hertog Jan penning voor de inspirerende wijze waarop hij de Brabantse geschiedenis voor alle Brabanders toegankelijk heeft gemaakt. Via René Bastiaanse kunt u de livestream van de middag terugkijken.  Schuif de rode balk naar punt 38:10, ongeveer daar begint het ‘Afscheidsprogramma René Bastiaanse’!
De Hertog Jan penning wordt uitgereikt aan Brabanders die zich gedurende langere tijd bijzonder hebben ingezet op een bepaald maatschappelijk terrein. De onderscheiding bestaat uit een beeld van Hertog Jan te paard van de kunstenares Willy van der Putt.
….

Het Brabants Historisch Informatie Centrum [BHIC], de site voor lokale geschiedenis, stamboom- en historisch onderzoek, notaris- en schepenakten, diverse archieven etc.