Terug naar Verwijzingen/links

BHIC

Made in Brabant: over dikke sigaren, wollige tapijten, snoepgoed en kruideniersartikelen

René Bastiaanse neemt afscheid met website over iconisch Brabants erfgoed van de jaren ‘50, ‘60 en ‘70.
Op donderdag 17 september jl. heeft directeur René via livestream officieel afscheid genomen van ‘zijn’ Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), waar hij meer dan achttien jaar de scepter zwaaide. Dit afscheid ging gepaard met de lancering van zijn nieuwste wapenfeit ‘In Brabant staat een huis’.

In Brabant staat een huis – foto BHIC

Deze website In Brabant staat een huis  schetst met gebruiksartikelen in een naoorlogse woning een beeld van bedrijven die bepalend zijn geweest voor hoe het leven in Brabant er in de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft uitgezien. Dit initiatief van Bastiaanse getuigt wederom van de inspirerende wijze waarop hij de Brabantse geschiedenis voor een groot publiek al die jaren toegankelijk heeft gemaakt.
Klik op Made_inBrabant als u het hele persbericht wilt lezen!

Bastiaanse ontving deze middag uit handen van de commissaris van de koning – Wim van de Donk – de Hertog Jan penning voor de inspirerende wijze waarop hij de Brabantse geschiedenis voor alle Brabanders toegankelijk heeft gemaakt. Via René Bastiaanse kunt u de livestream van de middag terugkijken.  Schuif de rode balk naar punt 38:10, ongeveer daar begint het ‘Afscheidsprogramma René Bastiaanse’!

De Hertog Jan penning wordt uitgereikt aan Brabanders die zich gedurende langere tijd bijzonder hebben ingezet op een bepaald maatschappelijk terrein. De onderscheiding bestaat uit een beeld van Hertog Jan te paard van de kunstenares Willy van der Putt.
….

Snel na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog schoot in Nederland het aantal diefstallen omhoog. Gewone mensen, onder wie opvallend veel jongeren en vrouwen, begaven zich op het criminele pad. Schoven zij hun opvattingen over ‘goed’ en ‘fout’ opzij? Nieuw onderzoek probeert meer inzicht te krijgen in dit opvallende aspect van de oorlog. Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), het Noord-Hollands Archief (NHA) en Jan Julia Zurné, politiek historicus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. In het persbericht Criminaliteit leest u meer over dit onderzoek.  De misdaad van Cornelis Schaerlackens is te lezen in het verhaal:

Of toch meer geïnteresseerd in ‘Moord in de Rooise boterfabriek’?

Over lulletjespap, kattenkwaad, eenzaamheid, pesterijen en opspelende hormonen:
BHIC geeft podium aan oud-internaatleerlingen en hun kostschool in Brabant: klik op  BHICgeeftpodiumaan… 

Baarle-Nassau: internaat Brs. van De La Salle


Het
Brabants Historisch Informatie Centrum
[BHIC], de site voor lokale geschiedenis, stamboom- en historisch onderzoek, notaris- en schepenakten, diverse archieven etc.