Terug naar Werkgroepen

Museum

de linnenkast van Leentje van Schijndel – van Oorschot

Het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers is gehuisvest in het Sint-Paulusgasthuis, Kerkstraat 20, 5492 AH Sint-Oedenrode.

Iedereen, jong en oud, groot en klein, is welkom. Wellicht een mooie gelegenheid om met ons interessante museum en haar collectie kennis te maken. Bij festiviteiten is het museum óók op zondag geopend.

Zie voor verdere informatie de openingstijden  en bekijk onze promotiefilm eens

De reguliere toegangsprijs is twee euro (€ 2,00) per persoon. Voor basisschoolleerlingen onder begeleiding, is de entree gratis. De Museumkaart is (helaas) niet meer geldig.
De museumtuin is ook zonder museumbezoek toegankelijk. Een leuke plek voor een gezellige ontmoeting!
=*=*=*=*=*=*=*=

Recente schenking: Willem van Liempt schrijft:
“Een mooie nieuwe aanwinst voor ons museum deze week.
Een echtpaar uit Rhoon (ZH) vroeg om een beschrijving van een schilderij met een West-Brabantse vrouw in dracht. Het resulteerde in de overdracht van het schilderij voor het aankoopbedrag. Het is een schilderij in een zwart ovalen lijst achter glas, van de Bredase schilder Reinhardt Willem Kleijn.
Deze schilder is geboren te Breda op 21-12-1828 en overleden te Breda op 20-05-1889. Hij stond bekend als schilder en tekenaar en was werkzaam in de periode 1842-1889. Hij had een opleiding gedaan aan de Teekenschool (Breda) en aan de St. Lucas Gilde Academie te Antwerpen.
In 1845 kreeg Reinhardt Willem als 17-jarige een getuigschrift van het Teekeninstituut Breda. Hij schilderde portretten, landschappen, stadsgezichten en genrevoorstellingen. Hij heeft ook gewerkt als docent tekenen en schilderen. Hij schilderde vaker Brabantse vrouwen in dracht, wat toen nog een alledaags gezicht was.
Er is in 2006 bij Christie’s een schilderij van zijn hand geveild, genaamd ‘The new born’ voor 1600 euro. Daarop is een rustende vrouw te zien in burgerdracht en een Brabantse vrouw met muts. Zij is misschien de baker of min? Dit schilderij is uit 1886. De nieuwe aanwinst zal binnenkort te zien zijn in ons museum, zodra we weer open zijn.”

i.g. Willem van Liempt, conservator en curator, Museum voor Poffers en Brabantse mutsen

foto midden – schenking West-Brabantse vrouw in dracht

Contactpersonen:
mw. Gerdien van den Brand-Brekelmans
Eerschotsestraat 102
5491 AD Sint-Oedenrode
m: 06-123 95 222
e: 

mw. Annette Termeer-van der Wielen
Jonker de Jegerstraat 53
5491 BP Sint-Oedenrode
t: 0413-475 239
e: